Puk! Puk! Melduje się pierwsze okienko Blogowego Kalendarza Adwentowego Blogowanie pod jemiołą! Cieszę się, że mogę Cię zaprosić na pierwszy wpis w ramach naszej akcji. Razem z blogerami kulturowo-językowymi organizujemy drugi rok z rzędu zabawę na cały grudzień. Razem z nami możesz odliczać czas do Świąt Bożego Narodzenia i codziennie odkrywać kolejne ciekawe blogi i wpisy. Dzięki nam oczekiwanie na Gwiazdkę nie będzie Ci się dłużyć, dlatego śledź uważnie kolejne okienka kalendarza! Już jutro pojawi się na blogu Szwajcarskie BlaBliBlu drugi wpis w ramach naszej akcji.
Kto czyta mojego bloga od jakiegoś czasu, ten pewnie zdążył zauważyć moją słabość do niemieckich rynków bożonarodzeniowych. Ostatnio pisałam o moim TOP 5 ulubionych jarmarków, a wcześniej podpowiadałam co można na nich kupić. Teraz postanowiłam się z Tobą podzielić pewnym smakołykiem, bez którego nie wyobrażam sobie świątecznej atmosfery. Za każdym razem, gdy czuję zapach prażonych migdałów od razu mam przed oczami świąteczne lampki, choinkę i całą rodzinę przy stole! Przedstawiony przeze mnie przepis jest bardzo prosty i szybki, całość nie powinna trwać dłużej niż 15 minut. Uprażone migdały można zjeść zaraz po tym jak przestygną lub odłożyć je na później. Autorka przepisu zdradza, że często je ładnie pakuje i ofiarowuje w prezencie.
Gebrannte Mandeln – prażone migdały
Składniki
200 g całych, nieobranych migdałów (Mandeln, ganz, ungeschält)
50 ml wody (Wasser)
50 g cukru (Zucker)
1 opakowanie cukru waniliowego (Vanillezucker)
1/2 łyżeczki cynamonu (Zimt)
masło do smarowania (Butter, zum Einfetten)
Przygotowanie
Rozgrzej patelnię. Dodaj do wody cukier, cukier waniliowy i cynamon. Zagotuj (aufkochen) wszystko razem. Następnie dodaj (hinzugeben) migdały i gotuj cały czas mieszając (rühren). Cukier zacznie wysychać i stanie się kruchy (krümelig). Mieszaj dalej, aż cukier ponownie zacznie się rozpuszczać (schmelzen) i tworzyć nitki (Fäden). Wysyp (schütten) całość na nasmarowaną wcześniej masłem blachę do pieczenia (Backblech). Od razu zacznij rozdzielać (trennen) migdały, aby nie zbiły się w grudki (klumpen). Na koniec odstaw migdały do wystygnięcia (abkühlen). Dzięki temu, że blacha jest nasmarowana masłem, to później będzie łatwiej je zdjąć.
UWAGA KONKURS jest już nieaktualny!
Z okazji naszej akcji Blogowanie pod Jemiołą zaprosiliśmy do współpracy 3 Partnerów, dzięki którym macie szansę zdobyć bardzo fajne nagrody. Aby wygrać 1 z 3 poniższych zestawów należy odpowiedzieć na pytanie:
Z czym kojarzy Ci się Boże Narodzenie w Niemczech, Austrii bądź Szwajcarii?
Mile widziane są wszystkie ciekawostki i osobiste doświadczenia. Może udało Ci się spędzić Boże Narodzenie w jednym z tych państw? Może znasz jakieś typowe potrawy?
Zasady
Odpowiedź należy zamieścić w komentarzu do tego wpisu, a ja wybiorę spośród nich 3 najciekawsze. Na blogu jest włączona możliwość anonimowego komentowania. Przy zapisywaniu komentarza pamiętaj o podaniu swojego prawdziwego adresu e-mail, żebym mogła się z Tobą później ewentualnie skontaktować. Każdy uczestnik konkursu może wysłać tylko jedno zgłoszenie. Odpowiedzi należy przesyłać od 1 grudnia do 6 grudnia do 23:59. UWAGA! Nagrody wysyłane są tylko na terenie Polski. Ogłoszenie wyników nastąpi w środę 9 grudnia.
ZESTAW NR 1
1 egzemplarz książki z serii “Niemiecki w tłumaczeniach” Wydawnictwa Preston Publishing (dowolny poziom). Są to wyjątkowe książki do praktycznej nauki języków obcych. Nowatorski układ stron zmotywuję Cię do nauki, przełamiesz barierę mówienia oraz dowiesz się dokładnie tego, czego potrzebujesz.
Od 1 do 31 grudnia na stronie Wydawnictwa można skorzystać z 20% rabatu. Obejmuje on książki drukowane (bez kosztów przesyłki). Nie łączy się z innymi promocjami. Kod rabatowy BLOGJE20.
ZESTAW NR 2
1 egzemplarz książki Michaela Katza Krefelda „Zaginiony” wydanej przez Wydawnictwo Literackie. Jest to mocny duński kryminał w najlepszym wydaniu, z historią sięgającą okresu upadku Muru Berlińskiego w tle. Metody rodem ze służb bezpieczeństwa, tajne cele, inwigilacja, wyrafinowane tortury cielesne i psychiczne – czy to możliwe we współczesnym Berlinie? Krefeld, duński pisarz dorównujący popularnością Jo Nesbø, trzyma nas w napięciu do ostatniego zdania.
Do końca grudnia można skorzystać z 35 % rabatu, który obejmuje całą ofertę wydawnictwa (książki i e-booki). Rabat nie dotyczy kosztów przesyłki i dubletów (zestaw książka + e-book). Kod rabatowy : BLOGOWANIEPODJEMIOLA.
ZESTAW NR 3
1 pudełko fiszek do nauki języka niemieckiego na dowolnym poziomie ufundowane przez Wydawnictwo Compagnia Lingua. W Karteczkach to doskonale dopracowane pod względem merytorycznym i wizualnym fiszki, które dzięki współpracy z najlepszymi specjalistami sprawdzają się jako niezastąpione narzędzie do nauki języków obcych. Fiszki zwiększają skuteczność i szybkość nauki, dzięki czemu staje się ona bardziej efektywna, przyjemna i po prostu ciekawsza.
PATRONI MEDIALNI NASZEJ AKCJI:
Źródła:
http://www.chefkoch.de/rezepte/1259191231344473/Gebrannte-Mandeln-mit-wenig-Zucker.html
Hmm, przepis wydaje się być bardzo prosty w wykonaniu. Może zrobię takie prażone migdały na święta 🙂
Bardzo fajny wpis na początek akcji! 🙂