fbpx

Slide

Nietypowe niemieckie alkohole

Nietypowe niemieckie alkohole 560 315 Diana Korzeb

Niemieckie alkohole to śliski temat. Wszak wszyscy wiedzą, że Niemiaszki nie znają się na mocniejszych trunkach i zarówno w wolnych jak i zajętych chwilach sączą tylko swoje regionalne piwa. Kto tak twierdzi był może i na porządnym niemieckim festynie, ale chyba nie oglądał pobojowiska dzień po takiej imprezie. Piwo, a i owszem, leje się w Niemczech litrami, ale na półkach w supermarketach można swobodnie znaleźć też inne niemieckie alkohole. W zasadzie nie tylko niemieckie, ale każdy Niemiaszek wysysa wszak z piwem matki wielkie i niezachwiane uczucie do rodzimych produktów, również alkoholowych.

Z okazji naszej comiesięcznej wspólnej akcji “W 80 blogów dookoła świata” postanowiłam się skupić na tych być może mniej znanych i mniej typowych niemieckich alkoholach. Mam nadzieję, że uda mi się Ciebie czymś zaskoczyć.

Nietypowe niemieckie alkohole

Eiswein – wino lodowe

Wbrew pierwszemu skojarzeniu nie chodzi tu o wino podawane z gałką lodów waniliowych, a o słodki trunek, którego produkcja przypomina co najmniej jedną z lekcji profesora Snape’a. Winogrona przeznaczone na wino lodowe są zbierane zimą, przy temperaturze poniżej -7 stopni Celsjusza. Dzieje się to w nocy, ze względu na minimalne ryzyko dużych wahań temperatury, które mogłyby zniszczyć cały zbiór i uniemożliwić proces powstawania wina. Winogrona przeznaczone na Eiswein są niezwykle wrażliwe i musi być spełniony szereg warunków, aby wino mogło trafić do kieliszków. Winogrona nie mogą spleśnieć, muszą zamarznąć, nie mogą się rozmrozić ani na winorośli, ani w trakcie wytłaczania. Tłoczenie musi być sprawne (przed zmianą temperatury), ale nie może być ani zbyt mocne, ani zbyt słabe. Grona powinny mieć też odpowiednią ilość cukru, w przeciwnym wypadku wino nie powstanie.

Ten szereg skomplikowanych logistycznie warunków sprawia, że Eiswein jest winem, którego trzeba się trochę naszukać, a dodatkowo kosztuje niemałe pieniądze za niewielkie pojemności. Wino pierwotnie pochodzi z Niemiec, niemniej dziś największym producentem jest Kanada. Eiswein/ice wine/wino lodowe produkują m.in. też Austria, Czechy, Nowa Zelandia i Węgry. Samo wino jest słodkie i gęste i ma około 10% alkoholu.

Weinschorle – wino z wodą mineralną

Wg Dudena wyraz Schorle oznacza mieszankę wina z wodą mineralną bądź sokiem (jabłkowym). W Niemczech to bardzo popularna forma rozrzedzania różnego rodzaju napoi. Wśród moich niemieckich znajomych nie spotkałam się praktycznie z sytuacją, żeby ktokolwiek pił sam sok jabłkowy. Ponieważ Schorle jest tak lubiane, to można kupić gotowe wina i soki wymieszane już z wodą mineralną (często gazowaną). Skąd taka popularność rozcieńczonych napojów? W Niemczech uważa się, że takie wino jest dużo lżejsze i bardziej orzeźwiające, starcza na dłużej, bo pije się je dla towarzystwa, a nie po to aby się upić. Składnikiem Weinschorle może być wino białe, czerwone bądź różowe.

Niemieckie alkohole

Feuerzangenbowle

W języku niemieckim Bowle oznacza zimny mieszany trunek, którego podstawą jest najczęściej białe wino połączone często z owocami. Feuerzangenbowle składa się z czerwonego wina, rumu i soku owocowego. Podanie jest bardzo widowiskowe: nad kubkiem podgrzanego wina kładzie się na szczypcach (stąd Zange, szczypce, w nazwie) kostkę cukru, polewa się ją rumem i podpala (stąd Feuer, ogień, w nazwie). Czekamy aż cukier spłynie i się skrystalizuje i trunek jest gotowy do picia. Ze względu na całą otoczkę Feuerzangenbowle pije się w zasadzie tylko na jarmarkach bożonarodzeniowych. Miałam okazję spróbować kilkukrotnie tego alkoholu i niestety nie trafił zupełnie w moje kubki smakowe, niemniej uważam, że zdecydowanie warto na niego zapolować. Zwróć uwagę też na kubki, w których podaje się Feuerzangenbowle. Są to niewielkie pękate kubeczki z metalowymi szczypcami (raczej rzadkość) lub ceramiczne kubki z półeczką na cukier.

Feuerzangenbowle niemieckich jarmarków


Spodobał Ci się ten wpis? Zapisz się koniecznie do Preclowej Poczty


Poniżej znajdziesz pozostałe wpisy opublikowane w ramach tej akcji. Zapraszam na zaprzyjaźnione blogi:
Alkohol w Chinach; Alkohol w Finlandii; Mini przewodnik po alzackich rodzajach win; Najlepsze francuskie trunki; Apéritif po francusku; Wina z Abchazji; Alkohol w Hiszpanii; Alkohol w Irlandii; Czy w Japonii piją sake?; Niemieckie alkohole; Jakie alkohole pije się w Niemczech?; Oktoberfest w Blumenau (Brazylia); Jak się pije po rosyjsku?; Szwedzkie piosenki biesiadne; Alkohol w Szwecji? Absolut-nie!; Jak smakuje rakı ?; Pubbing in public house; Alkohole po angielsku; Boski Aperol Spritz, co to takiego?; Czeskie piwo Starobrno i jego historia; Alkohol w Vancouver

Żródła:
http:// studiowina.pl/wino-lodowe/
https://de.wikipedia.org/wiki/Eiswein
http://www.duden.de/rechtschreibung/Schorle

10152572_10203864810165399_6764860226285801048_n

Slide

Diana Korzeb

Od 10 lat pomagam moim kursantkom rozgadać się po niemiecku. Piszę bloga dla fanek języka niemieckiego. Więcej o mnie: kliknij tutaj.

Autorka: Diana Korzeb
15 komentarzy
  • Justyna z dajslowo.pl 25 lipca 2017 at 11:11

    Ciekawa jestem, czy wina ludowe można sprzedawać? Czy po prostu wyrabia się je na własny użytek, tak jak w Polsce?

    • Diana Korzeb / Językowy Precel 25 lipca 2017 at 20:36

      Można, widziałam nawet jakieś jedno jakiś czas temu na Amazonie. Tylko to wina lodowe, nie ludowe 😉

  • Ula Z. / Français-mon-amour 25 lipca 2017 at 12:18

    Chętnie bym spróbowała tego lodowego wina!

    PS- dobrze Cię znów czytać 😉

    • Diana Korzeb / Językowy Precel 25 lipca 2017 at 20:37

      Z tego co wiem Francuzi też wyrabiają wino lodowe 😉 Mam zamiar zapolować na jakieś tak dla degustacji, bo strasznie mnie ciekawi.

      PS <3

  • Po opisie mam wrażenie, że Weinschorle to to, co znam jako Spritzer 😀

  • Weinschorle przypomina wyraznie wegierski fröccs (okazuje sie , ze jest tez odpowiednik w Hiszpanii). Natomiast vin de glace istnieje (marginalnie) rowniez we Francuskiej Alzacji. Tylko tam moga zdarzyc sie takie minusowe temperatury. Natomiast w innych regionach spotyka sie wina vendanges tardives (pozne zbiory) co oznacza, ze winogrona zostaly zebrane po pirwszych przymrozkach lub chlodach. Sa wtedy bardzo slodkie i aromatyczne. Chetnie bym sprobowala takiego niemieckiego wina lodowego:))

    • Diana Korzeb / Językowy Precel 25 lipca 2017 at 20:40

      @ulaz:disqus widzisz Ula, Nika potwierdza wikipediowe doniesienia :)) Twój opis, Niko, win vendanges tardives bardzo też pasuje do wina lodowego, może jest jeszcze bardziej skoncentrowane?

  • Patryk Filipiak 26 lipca 2017 at 12:08

    Wiem, że to kwestia gustu, przyzwyczajeń, kultury, etc., niemniej Weinschorle jakoś nigdy mi nie chciało przejść przez gardło. Moim zdaniem, takie “chrzczone” wino to żadne wino tylko zwykły wodnisty trunek o nijakim smaku. Bezeceństwo, występek, profanacja i brak szacunku dla wina, ot co! 😉

    • Diana Korzeb / Językowy Precel 27 lipca 2017 at 02:04

      Haha, a co powiesz na południowe (nie pamiętam teraz kraju) rozwadnianie wina zwykłą wodą, żeby na dłużej starczyło i nie szumiało zbytnio w głowie ;)? A co z sangrią <3? Generalnie nie jestem fanką Weinschorle, ale sikacze bywają czasem zaskakująco smaczne 😉

  • Chciałabym spróbować

    Feuerzangenbowle!!!

  • Magdalena Surowiec 29 lipca 2017 at 23:33

    Uwielbiałam Bowle! W moim regionie Niemiec piło się je w maju i czerwcu

  • Nie spotkałam wcześniej tej Bowle, a spróbowałabym.

  • Anna | Blog “Polka w Tyrolu” 10 grudnia 2017 at 12:29

    Hej Diana! Z tych trzech napoi znam tylko Weinschorle. W Austrii wino z wodą mineralną jest bardzo popularne, sama jestem jego sympatykiem – wolę do posiłku zamówić kieliszek takiego winka niż słodką, niezdrową colę. Napój musi być odpowiednio zmieszany i podany naświeżo, oczywiście nie może to być byle jakie wino i byle jaka woda mineralna. Można tu spotkać różne nazwy tego napoju. Jest więc Gespritzter (często pisany jako G’spritzter), Spritzer, Spritzwein. Letnia wersja to Sommerspritzer – z lodem i plasterkiem cytryny. Mniam 🙂