Temat, który łączy Polaków, Niemców, Szwajcarów i Austriaków to wiosenno-letnie grillowanie. Wszyscy lubimy zazwyczaj jeść na świeżym powietrzu, siedząc na kocyku lub na ławce i spędzając miło czas z rodziną i znajomymi.
Z tego co mi wiadomo główna różnica między naszym sposobem grillowania polega na tym, że w Polsce bardzo popularne są grille opalane węglem, a u naszych zachodnich sąsiadów odchodzi się od tego na rzecz grilla na gaz lub na prąd. W związku z tym gdzieniegdzie można grillować też na balkonie 🙂
W poniższym wpisie znajdziesz słownictwo związane z grillowaniem po niemiecku. Jeśli brakuje Ci jakichś słówek, to pisz śmiało w komentarzu 🙂
Grill – podstawowe niemieckie słownictwo
- być głodnym – hungrig sein/Hunger haben
- być bardzo głodnym – Kohldampf haben
- być spragnionym – Durst haben
- być sytym – satt sein
- deska do krojenia – das Schneidebrett
- dymić – qualmen
- fartuch – die Schürze
- folia aluminiowa – die Alufolie
- grill – der Grill
- guzik – der Knopf
- jakość – die Qualität
- kubek papierowy/jednorazowy – der Pappbecher
- Na zdrowie! (toast) – Prost! Zum Wohl!
- ogień – das Feuer
- palnik – der Brenner
- parować – verdampfen
- podgrzewać – aufwärmen
- potrawa – das Gericht
- przewracać mięso na grillu – das Fleisch auf dem Grill wenden
- rękawice kuchenne – die Ofenhandschuhe
- rozpałka – der Grillanzünder
- rożen – der Bratspieß
- ruszt – der Grillrost
- serwetka – die Serviette
- smacznego – Guten Appetit
- smaczny – lecker
- spadać – runterfallen
- szczypce do grilla – die Grillzange
- sztućce do grilla – das Grillbesteck
- talerz – der Teller
- tłuszcz – das Fett
- trzymać ciepło – warm halten
- wegetariański – vegetarisch
- wegański – vegan
- węgiel na grilla – die Grillkohle
- wielkość – die Größe
- z metalu – aus Metall
- złożyć – zusammensetzen
- żar – die Glut
Picie na grilla po niemiecku
- bezalkoholowy – alkoholfrei
- cola – das/die Cola
- kostka lodu – der Eiswürfel
- lemoniada – die Limonade
- napój – das Getränk
- niegazowany – still/ohne Kohlensäure
- piwo – das Bier
- piwo ciemne – dunkles Bier
- piwo jasne – helles Bier
- plasterek cytryny – die Zitronenscheibe
- słomka – der Strohhalm/der Trinkhalm
- sok – der Saft
- szklanka wody – ein Glas Wasser
- wino – der Wein
- woda – das Wasser
- woda gazowana – das Sprudelwasser/der Sprudel
- woda niegazowana – stilles Wasser
Gotowanie na grillu po niemiecku
- dusić – dünsten
- gotować – kochen
- grillować – grillen
- kroić, ciąć – schneiden
- marynować – marinieren
- obierać – schälen
- piec – backen (ciasto, chleb)/braten (mięso)
- posypać czymś – bestreuen mit
- przygotowywać jedzenie – das Essen zubereiten
- przyprawić – würzen
Jedzenie na grilla po niemiecku
- ananas – die Ananas
- arbuz – die Wasseremelone
- bagietka – die Baguette
- bakłażan – die Aubergine
- banan – die Banane
- biała kiełbasa – die Weißwurst
- boczek – der Speck
- boczniak – der Seitling
- bułka – das Brötchen; (regionalnie np Bawaria, Austria) die Semmel
- camembert – der Camembert
- cebula – die Zwiebel
- chleb – das Brot
- chrzan – der Meerrettich
- cukinia – der Zucchino
- czereśnia – die Süßkirsche
- cytryna – die Zitrone
- drób – das Geflügel
- feta – der Feta
- granat – der Granatapfel
- grzyb – der Pilz
- halloumi – der Halloumi
- indyk – die Pute; der Truthahn
- jabłko – der Apfel
- łagodny – mild
- karkówka – der Schweinekamm/Schweinenacken/Schweinehals/Schweineschopf AT
- kaszanka – die Blutwurst
- keczup – der/das Ket[s]chup
- kiełbasa – die Wurst
- kukurydza – der Mais
- kurczak – das Hähnchen
- marynata – die Marinade
- mdły/bez smaku – fade
- mięso mielone – das Hackfleisch
- mięso – das Fleisch
- musztarda – der Senf
- ogórek – die Gurke
- oliwka – die Olive
- ostry – scharf/pikant
- papryka – der Paprika
- parówka – das Würstchen
- pieczarka – der Champignon
- pierś – die Brust
- polędwica – die Lende
- pomidor – die Tomate
- przyprawiony – gewürzt
- salami – die Salami
- słodki – süß
- słony – salzig
- soczysty – saftig
- sos – die Soße
- surowy – roh
- szaszłyk – der/das Schaschlik
- szparag – der Spargel
- tofu – der Tofu
- ugotowany – gar/gekocht
- wieprzowina – das Schweinfleisch
- wołowina – das Rindfleisch
- ziemniak – die Kartoffel
- żeberka – das Rippchen