fbpx

Niemieckie książki, filmy i seriale o II Wojnie Światowej

Grill – niemieckie słownictwo

Grill – niemieckie słownictwo 1920 1280 Diana Korzeb

Temat, który łączy Polaków, Niemców, Szwajcarów i Austriaków to wiosenno-letnie grillowanie. Wszyscy lubimy zazwyczaj jeść na świeżym powietrzu, siedząc na kocyku lub na ławce i spędzając miło czas z rodziną i znajomymi.

Z tego co mi wiadomo główna różnica między naszym sposobem grillowania polega na tym, że w Polsce bardzo popularne są grille opalane węglem, a u naszych zachodnich sąsiadów odchodzi się od tego na rzecz grilla na gaz lub na prąd. W związku z tym gdzieniegdzie można grillować też na balkonie 🙂

W poniższym wpisie znajdziesz słownictwo związane z grillowaniem po niemiecku. Jeśli brakuje Ci jakichś słówek, to pisz śmiało w komentarzu 🙂


Slide

Grill – podstawowe niemieckie słownictwo

  • być głodnym – hungrig sein/Hunger haben
  • być bardzo głodnym – Kohldampf haben
  • być spragnionym – Durst haben
  • być sytym – satt sein
  • deska do krojenia – das Schneidebrett
  • dymić – qualmen
  • fartuch – die Schürze
  • folia aluminiowa – die Alufolie
  • grill – der Grill
  • guzik – der Knopf
  • jakość – die Qualität
  • kubek papierowy/jednorazowy – der Pappbecher
  • Na zdrowie! (toast) – Prost! Zum Wohl!
  • ogień – das Feuer
  • palnik – der Brenner
  • parować – verdampfen
  • podgrzewać – aufwärmen
  • potrawa – das Gericht
  • przewracać mięso na grillu – das Fleisch auf dem Grill wenden
  • rękawice kuchenne – die Ofenhandschuhe
  • rozpałka – der Grillanzünder
  • rożen – der Bratspieß
  • ruszt – der Grillrost
  • serwetka – die Serviette
  • smacznego – Guten Appetit
  • smaczny – lecker
  • spadać – runterfallen
  • szczypce do grilla – die Grillzange
  • sztućce do grilla – das Grillbesteck
  • talerz – der Teller
  • tłuszcz – das Fett
  • trzymać ciepło – warm halten
  • wegetariański – vegetarisch
  • wegański – vegan
  • węgiel na grilla – die Grillkohle
  • wielkość – die Größe
  • z metalu – aus Metall
  • złożyć – zusammensetzen
  • żar – die Glut

Picie na grilla po niemiecku

  • bezalkoholowy – alkoholfrei
  • cola – das/die Cola
  • kostka lodu – der Eiswürfel
  • lemoniada – die Limonade
  • napój – das Getränk
  • niegazowany – still/ohne Kohlensäure
  • piwo – das Bier
  • piwo ciemne – dunkles Bier
  • piwo jasne – helles Bier
  • plasterek cytryny – die Zitronenscheibe
  • słomka – der Strohhalm/der Trinkhalm
  • sok – der Saft
  • szklanka wody – ein Glas Wasser
  • wino – der Wein
  • woda – das Wasser
  • woda gazowana – das Sprudelwasser/der Sprudel
  • woda niegazowana – stilles Wasser

Gotowanie na grillu po niemiecku

  • dusić – dünsten
  • gotować – kochen
  • grillować – grillen
  • kroić, ciąć – schneiden
  • marynować – marinieren
  • obierać – schälen
  • piec – backen (ciasto, chleb)/braten (mięso)
  • posypać czymś – bestreuen mit
  • przygotowywać jedzenie – das Essen zubereiten
  • przyprawić – würzen

Jedzenie na grilla po niemiecku

  • ananas – die Ananas
  • arbuz – die Wasseremelone
  • bagietka – die Baguette
  • bakłażan – die Aubergine
  • banan – die Banane
  • biała kiełbasa – die Weißwurst
  • boczek – der Speck
  • boczniak – der Seitling
  • bułka – das Brötchen; (regionalnie np Bawaria, Austria) die Semmel
  • ca­mem­bert – der Ca­mem­bert
  • cebula – die Zwiebel
  • chleb – das Brot
  • chrzan – der Meerrettich
  • cukinia – der Zucchino
  • czereśnia – die Süßkirsche
  • cytryna – die Zitrone
  • drób – das Geflügel
  • feta – der Feta
  • granat – der Granatapfel
  • grzyb – der Pilz
  • halloumi – der Halloumi
  • indyk – die Pute; der Truthahn
  • jabłko – der Apfel
  • łagodny – mild
  • karkówka – der Schweinekamm/Schweinenacken/Schweinehals/Schweineschopf AT
  • kaszanka – die Blutwurst
  • keczup – der/das Ket[s]chup
  • kiełbasa – die Wurst
  • kukurydza – der Mais
  • kurczak – das Hähnchen
  • marynata – die Marinade
  • mdły/bez smaku – fade
  • mięso mielone – das Hackfleisch
  • mięso – das Fleisch
  • musztarda – der Senf
  • ogórek – die Gurke
  • oliwka – die Olive
  • ostry – scharf/pikant
  • papryka – der Paprika
  • parówka – das Würstchen
  • pieczarka – der Champignon
  • pierś – die Brust
  • polędwica – die Lende
  • pomidor – die Tomate
  • przyprawiony – gewürzt
  • salami – die Salami
  • słodki – süß
  • słony – salzig
  • soczysty – saftig
  • sos – die Soße
  • surowy – roh
  • szaszłyk – der/das Schaschlik
  • szparag – der Spargel
  • tofu – der Tofu
  • ugotowany – gar/gekocht
  • wieprzowina – das Schweinfleisch
  • wołowina – das Rindfleisch
  • ziemniak – die Kartoffel
  • żeberka – das Rippchen

Grill po niemiecku – dodatkowe materiały


Slide
Diana Korzeb

Od 10 lat pomagam moim kursantkom rozgadać się po niemiecku. Piszę bloga dla fanek języka niemieckiego. Więcej o mnie: kliknij tutaj.

Slide

Diana Korzeb

Od 10 lat pomagam moim kursantkom rozgadać się po niemiecku. Piszę bloga dla fanek języka niemieckiego. Więcej o mnie: kliknij tutaj.

Autorka: Diana Korzeb