fbpx

Balkon i ogród po niemiecku – słownictwo

Różnice językowe w Niemczech.

Różnice językowe w Niemczech. 150 150 Diana Korzeb
Odwieczny problem, na który napotykają osoby uczące się niemieckiego: na zajęciach uczą się języka (die Sprache), następnie wyjeżdżają zagranicę i okazuje się, że nie zawsze można się bezproblemowo (problemlos) dogadać. Jeśli ktoś zna język na poziomie komunikatywnym, to wszelkie niejasności może po jakimś czasie wyjaśnić z rodowitymi użytkownikami języka (der Muttersprachler) albo dopytać na bieżąco. Dzięki świetnej mapce z www.zeit.de mogę pokazać Wam, o co trzeba pytać, jak się w Niemczech chce kupić bułki.

Najpopularniejsze słówko bułkowe to das Brötchen (pamiętajcie, że wszystkie rzeczowniki kończące się na -chen są rodzaju nijakiego!). Wg Dudena należy ono do podstawowych słówek, które trzeba znać jeśli chce się podejść do egzaminu Zertifikat Deutsch.
Wyrażenia z das Brötchen:
  • kleine/kleinere Brötchen backen [müssen] (umgs; sich bescheiden [müssen], zurückstecken [müssen])
  • seine Brötchen verdienen (umgs; seinen Lebensunterhalt verdienen)
Źródło

Jak widać na powyższej mapce istnieją też inne określenia na bułkę, synonimy z Dudena pokrywają się i jednocześnie uzupełniają mapę z Die Zeit: (österreichisch) Wecken; (schweizerisch) Weggen, Weggli; (norddeutsch, besonders hamburgisch) Rundstück; (besonders süddeutsch) Weck; (besonders süddeutsch, österreichisch) Wecke; (bayrisch, österreichisch) Weckerl; (besonders bayrisch, österreichisch) Semmel; (landschaftlich) Knüppel, Weggla; (besonders berlinisch) Schrippe.

Spodobał Ci się ten wpis? Polub zatem mojego bloga na Facebooku i obserwuj go na Bloglovin!

Źródła:
www.zeit.de
www.duden.de

Slide

Diana Korzeb

Od 10 lat pomagam moim kursantkom rozgadać się po niemiecku. Piszę bloga dla fanek języka niemieckiego. Więcej o mnie: kliknij tutaj.

Autorka: Diana Korzeb
12 komentarzy
  • Marta @NocnaSowa.pl 4 września 2013 at 12:54

    Chyba każdemu na początku nauki wydaje się, że wystarczy poznać jedno określenie na bułkę i wystarczy. A tu proszę, codzienność może zaskoczyć.

    • W norweskim jest chyba też kilka dialektów/języków, prawda? Słownictwo tez się pewnie między nimi trochę różni?

    • Marta @NocnaSowa.pl 6 września 2013 at 11:29

      W Norwegii są dwa oficjalne języki pisane i setki dialektów. Także podobnie jak na Twojej mapie, wszystko zależy od tego, w jakim miejscu się mieszka.

  • Świetne są te mapki, które ostatnio prezentujesz!

  • O rany Julek – Brotchen jeszcze pamiętam z czasów szkolnych – jako jedno z niewielu niemieckich słówek, które mi w głowie zostało 😉 Ale aż tyle innych nazw?! A Kipfle to mi się z filetem z kurczaka kojarzy – w niderlandzkim: de kipfilet 😉
    Pozdrawiam
    Dora

    • Haha! To faktycznie trzeba uważać z tym pozornym podobieństwem niderlandzkiego i niemieckiego, bo można się zdziwić 😉

  • Magdalena Surowiec 4 września 2013 at 21:46

    To prawda. Języka tak naprawdę można nauczyć się porządnie tylko wtedy, kiedy żyje się przez dłuższy czas w obcym kraju. Takich określeń na rodzaje bułek albo drożdżówek, jakich nauczyłam się w Niemczech, nie widziałam w żadnym podręczniku 🙂

    • Ja przyznam szczerze wcześniej znałam Brötchen i Semmel, raz czy dwa Rundstück wpadło mi w oko. Na południu, tam gdzie byłam na Erasmusie, na bułkę tartą mówiło się Weckmehl – ale nie pamiętam, żeby na półkach były Wecken albo Weckle.

  • Chciałam powiedzieć, że nawet w Polsce są różne określenia na bułki, te z cukierni. Pochodzę z Dolnego Śląska. U mnie w miasteczku wszystkie jagodzianki, bułki z makiem, serem, marmoladą i kruszonką to po prostu “bułki słodkie”. Na studia przyjechałam do Poznania. W osiedlowej cukierni poprosiłam o “słodką bułkę” i sprzedawczyni zbaraniała. Rozejrzała się po koszach z kajzerkami, bułkami razowymi i innymi, potem rzuciła okiem, gdzie w lodówce czekały przygotowane kanapki z serem, szynką i sałatą i zapytała: “Ale jak to: SŁODKĄ?”. No bo tu mówi się “drożdżówka”, o czym dowiedziałam się tamtego pamiętnego dnia. I to w wersji ogólnej. A w gwarze poznańskiej lukrowana drożdżówka to “szneka z glancem” – bo są zwinięte jak ślimak, die Schnecke.

  • To trzeba się nieźle napocić, żeby w Niemczech kupić bułkę. Nie wiedziałam, że istnieje aż tyle opcji do wyboru.

  • To samo dotyczy bułki tartej. Na to też są różne słowa.
    Pozdrawiam
    Laura Moras