Rote Grütze – przepis

0 Permalink

Dzisiejszy post sponsoruje północnoniemiecki przysmak Rote Grütze. Co prawda nie miałam okazji go spróbować, ale jadłam ręcznie robione cukierki o tym smaku kiedy byłam w Bremie. Rote Grütze to taki trochę odpowiednik naszego kisielu, zrobiony na bazie czerwonych owoców (rote Früchte) wraz z dodatkiem cukru (Zucker). Podaje się go jako deser (Dessert, Nachtisch) z mlekiem (die Milch), sosem waniliowym (Vanillesoße) albo z bitą śmietaną (Schlagsahne). Klasynczny deser robiony jest zazwyczaj z czerwonych, czarnych porzeczek (Johannisbeere) i malin (Himbeere). Rote Grütze dodaje się też czasem do lodów jako polewę.

Rote Grütze

Rote grütze przepis
Photo credit: Ibán / Foter.com / CC BY-NC-SA

Składniki

200 g porzeczek (Johannisbeeren)
200 g malin (Himbeeren)
200 g truskawek (Erdbeeren)
200 ml wody (Wasser)
100 g cukru (Zucker)
125 ml czerwonego wina (Rotwein)
60 g mąki (Mehl
20 ml Kirschu – wysokoprocentowego napoju alkoholowego (38% – 50%) wytwarzanego z owoców czereśni (Kirschwasser)
skórka z cytryny (Zitronenschale)
słodka śmietana (süße Sahne) lub sos waniliowy (Vanillesoße)

Przygotowanie

Wyczyścić owoce, spłukać (abspülen) zimną wodą i osuszyć (abtrocknen). Zamarynować (marinieren) dwie trzecie owoców w Kirschu i odstawić je na bok (auf die Seite stellen). Zagotować (aufkochen) pozostałe owoce razem z wodą, cukrem, skórką cytryny i czerwonym winem. Całość przetrzeć (streichen) przez sitko (Sieb) i potem ponownie zagotować. Wmieszać (einrühren) mąkę. Wylać gorący sos na zamarynowane owoce i napełnić (füllen) nim szklane miseczki (Glasschalen). Można podawać (servieren) ze słodką śmietaną lub sosem waniliowym.

GUTEN APPETIT!


Spodobał Ci się ten wpis? Zapisz się koniecznie na mój newsletter i obserwuj bloga na Bloglovin!


Źródło:
http://www.deutsch-perfekt.com/land-leute/schmeckts/rote-gruetze